Urządzenia peryferyjne

Czy waga do zabudowy lub wago-skaner to dobre rozwiązanie do gastronomii?

Czy waga do zabudowy lub wago-skaner to dobre rozwiązanie do gastronomii?

Wybór odpowiedniej wagi elektronicznej nigdy nie jest prostym zadaniem. Wynika to przede wszystkim z bardzo dużego zróżnicowania takich urządzeń, jak również z tego, że nawet konkretne modele występują często w kilku odmiennych konfiguracjach, np. z wyższymi lub niższymi zakresami pomiaru. Dziś natomiast chcielibyśmy skupić się na rozwiązaniach do gastronomii, które można dodatkowo wmontować w miejscu obsługi klientów. Czy waga do zabudowy lub wago-skaner to dobry wybór dla restauracji i na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego urządzenia?

Montaż urządzenia w restauracji – na co zwrócić uwagę?

Wagi do zabudowy i wago-skanery większości z nas kojarzą się zapewne z urządzeniami wykorzystywanymi w boksach kasjerskich. Nie oznacza to jednak, że można je stosować wyłącznie w mniejszych lub większych sklepach spożywczych. Takie urządzenia są często dopasowane do stałego montażu w ladzie lub blacie, a więc sprawdzą się także np. w lokalu gastronomicznym, który oferuje swoim gościom potrawy ważone. A jednym z podstawowych atutów omawianej technologii będzie wtedy oszczędność przestrzeni na stanowisku obsługi klientów.

Jednakże, aby waga do zabudowy lub wago-skaner okazały się wygodnym rozwiązaniem, muszą być dopasowane do konkretnego miejsca pracy. Warto też zwrócić uwagę na sposób umieszczenia urządzenia w ladzie lub blacie oraz na to, czy w zestawie z danym modelem znajduje się np. specjalny kosz montażowy. Takie rozwiązanie konstrukcyjne z pewnością ułatwi wbudowanie wagi w stanowisku obsługi klientów. Co więcej, istotny może okazać się prosty dostęp do ważnych podzespołów urządzenia. Ma to znaczenie w przypadku ewentualnego serwisowania wagi elektronicznej w przyszłości.

Sama waga czy wago-skaner – co wybrać?

Zarówno waga elektroniczna do zabudowy, jak i czytnik kodów kreskowych, są urządzeniami, które zapewnią właścicielom lub pracownikom restauracji szybsze obsługiwanie gości. Pytanie jednak, czy zdecydować się na urządzenia funkcjonujące oddzielnie, czy na technologię zintegrowaną, czyli na wago-skaner? Nie ma, niestety, jedynej słusznej odpowiedzi na takie pytanie. Wszystko, jak zwykle, zależy od potrzeb użytkowników oraz czynności wykonywanych na stanowisku pracy. Jeżeli przedsiębiorca potrzebuje urządzeń (ważącego i auto id), które będą wykorzystywane w obrębie miejsca prowadzenia sprzedaży, wago-skaner to bardzo ciekawa propozycja. A jej głównym atutem będzie ogromna automatyzacja codziennej pracy. Jeśli jednak czytnik ma być używany do wykonywania innych obowiązków firmowych, można pomyśleć o modelu niezależnym, np. ręcznym przewodowym. Takie urządzenie również sprawdzi się na stanowisku pracy z wbudowaną wagą elektroniczną.

Zakresy ważenia i inne ważne parametry techniczne

Zakresy ważenia… „mityczny” wręcz parametr każdej wagi elektronicznej, nie tylko urządzenia pracującego w zabudowie. Pisząc w pewnym uproszczeniu, tę cechę wybranego modelu należy zawsze dopasować do oferowanego asortymentu. Nie inaczej będzie w przypadku wagi lub wago-skanera do restauracji. O ile oczywiście dane urządzenie występuje w różnych wersjach, bo ta „wariantywność” nie zawsze jest standardem.

Istotnym parametrem wagi elektronicznej – do zabudowy lub dodatkowo zintegrowanej ze skanerem kodów kreskowych – będzie też sposób współpracy z resztą rozwiązania systemowego dla restauracji. Takie urządzenie pomiarowe trzeba bowiem podłączyć np. komputera typu POS, który jest wykorzystywany w lokalu gastronomicznym. Co więcej, jeżeli przedsiębiorca zdecyduje się na wago-skaner, niezbędne okaże się dodatkowo sprawdzenie parametrów technicznych czytnika. W szczególności dotyczy to rodzaju obsługiwanych kodów kreskowych – wyłącznie 1D lub zarówno 1D, jak i 2D.

 

W ramach szybkiego podsumowania warto jeszcze podkreślić, że waga gastronomiczna do zabudowy może być urządzeniem od uznanego producenta. Obecnie na rynku znajdziemy modele tego typu, które są tworzone m.in. przez Elzab, a więc czołową, polską markę z segmentu technologii sprzedaży. Przy wyborze wagi lub wago-skanera można też skorzystać ze wsparcia dystrybutora takich urządzeń. Doświadczony dealer technologii sprzedaży pomoże we wdrożeniu odpowiedniego rozwiązania dla gastronomii.

One thought on “Czy waga do zabudowy lub wago-skaner to dobre rozwiązanie do gastronomii?

  1. Na początku ten montaż technologii wydawał mi się trochę „ograniczający” (na zasadzie: tego się już nie przesunie, nie przestawi, musi być w konkretnej konfiguracji itd.). Nie wiem czemu, bo teraz, kiedy już zdecydowałam się na takie rozwiązanie, muszę przyznać że jest naprawdę bardzo wygodne. Tak naprawdę technologie te jakby „znikają” – są ale nie zajmują miejsca, ułatwiając obsługę klientów. Tak więc szczerze mogę polećic takie rozwiązanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wprowadź wartość CAPTCHA: *